Türkiye'deki En Büyük Kütüphane

01-11-2022 17:49
Türkiye'deki En Büyük Kütüphane

Birçok değeri kuşaktan kuşağa aktaran kütüphaneler, varlığı ile ülkelerin en önemli miraslarıdır. Tarihin her döneminde toplumsal bilgi ihtiyacını karşılayan kütüphaneler, içeriği ve türleri ile birbirinden ayrılır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde sayısız kütüphane mevcut olup Türkiye’deki en büyük kütüphane Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesidir ve Ankara’da yer almaktadır. 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde 5 milyondan fazla kitap vardır. Nadir eserler, 120 milyondan fazla rapor ve makale içeren bu kütüphane aynı anda 5 bin kadar konuk alabiliyor. Buradaki bilgi okuyuculara modern kütüphanecilik anlayışında sergilenir.


Türkiye'nin En Büyük Üniversite Kütüphanesi Nerede Hizmet Veriyor?

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi 2014 yılında yapılmaya başlanmıştır lakin 2016 da Ziraat Bankası ile imzalanan protokolle yapımı hızlanmıştır. Modern kütüphanenin gerektirdiği bütün her şeye sahip olan bu kütüphane 28 bin metrekare kapalı alanıyla 7/24 çalışma olanağına göre tasarlanmıştır. Ayrıca engelli merkezi, nadir eserler, ibadethane, yemekhane, Görsel İşitsel Medya Merkezi gibi birçok olanak ve mekan barındırıyor. Bunların yanı sıra akıllı iade sistemi sayesinde kütüphanenin kapalı olduğu saatlerde de iade edebilir hatta bir çalışana bile ihtiyaç duymadan kolaylıkla kitap ödünç alabilirsiniz


Türkiye’de Kütüphane Çeşitleri Nelerdir?

Kütüphaneler büyüklüğüne, işlevine, içeriğine ve belirli alanlara göre çeşitlenmektedir. Kütüphane türleri; Milli Kütüphane, Özel Kütüphaneler, Müze Kütüphaneleri, Halk Kütüphaneleri ve Üniversite Kütüphaneleri olarak sıralanabilir.

Milli Kütüphanesi

Diğer adıyla ulusal kütüphane toplumumuzun belleğini, bilgilerini aktarma sebebi ile bütün kütüphanelerin üstünde hatta bilim, edebiyat, sanat konularında destek ihtiyacı güden diğer kütüphanelere liderlik etmektedir.

Özel Kütüphaneler

Özel kütüphaneler adından da anlaşıldığı üzere kurulduğu ve parçası bulunduğu kuruluşa hizmet etmek, bu konularda bilgi konularını hazırlayan, düzenleyen ve kullanıma hazır duruma getiren kolaylaştıran çalışmaları içeren kütüphanelerdir.

Müze Kütüphaneleri

Müze Kütüphaneleri kültürel ve tarihsel değerlerin korunmasını, halkı hitap edecek şekilde sunulmasını olanak sunan ve sergileyen kuruluşlardır. Müze Kütüphaneleri bağlı olduğu müzeye göre içerik sunması ve hazırlaması sayesinde halkın tamamının hizmetine açık olan kütüphanelerdir.

Üniversite Kütüphanesi

Üniversite kütüphaneleri üniversitedeki eğitim öğretim alanı içerisinde bulunan öğrenciler, akademisyenler, idari personeller için araştırma alanı ve bilgi yuvası olarak görev yapmaktadır. Asıl amaçları akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizin bilgi ihtiyacını karşılamaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.