AHMET ŞAFAK DİYOR Kİ

AHMET ŞAFAK DİYOR Kİ

KİMİN YAZDIĞI MI? NASIL YAZDIĞI MI? 


Bir sanatçı neden yazar?

Hele hele sevenleriyle konserlerde iç içe olan bir şarkıcı, yetmezmiş gibi bir de kitap yazarak sevenlerinin huzuruna neden çıkmak ister?

Halbuki yazmak yorucu iştir.

Zaman alır; kısa bir öykü yazmak bile hazırlık gerektirir.

Lafı dolandırmadan kendi sorumun cevabını vereyim.

Yazar, çünkü hikâye anlatmak ister.

"Hikâye anlatmak!”

O kadar önemli ki! Çünkü hayat hikayelerden ibarettir. Birileri bizi haberimiz olmadan, dışarıdan bir gözle yazsa, ortaya ne ilginç eserler çıkar. Ya da bir an kendi içimize çekilip yaşadığımız hayatı sükunetle gözden geçirsek, gözlerimizin önünde bir hikâye canlanmaz mı?

Bu hikayeleri, mesleği sadece yazmak olan biri değil de bir şarkıcı yazdığı zaman neden yadırganır?

Asıl olan hikâye anlatmak değil midir?

Şayet adam gibi anlatabiliyor ve okuyucunun merakını çekebiliyorsa, yanı sıra bir de şarkı söylüyor diye neden sanatçıyı ötekileştiriyoruz?

"Herkes kendi işini yapsın!”

Sekizinci romanım "Çanakkale Cephesinde Aşk ve Suikast” i yazmış ve yayınlamış olmama rağmen, hala böylesi gülmekle şaşırmak arasında tepki verdiğim sözleri çevremden duyabiliyorum. Bu yargıda bulunanların kitaplarım üzerine bir analiz yapmadıkları çünkü okumadıkları gün gibi ortada. Okuyup, beğenenler ise şahsıma telefon açıp takdirlerini iletiyor ama yazmıyorlar.

Dedim ya, gülünesi işler…

Yazmak sanattır, üstelik cesur bir sanattır.

Kendince sağlam bir dil bulacaksın, anlatımın özel olacak, üzerinde çalıştığın konu da ilgi çekecek. Bazen dil, konunun da önüne geçebilir. Yani üslup, başlı başına sanattır. Dil, yani anlatım, yani parmak izi gibi duran üslup kimi zaman konunun önüne geçse de hikâye de ilgi çekici, daha önce hiçbir yazar tarafından işlenmemiş, okuyucuya yeni bir iklimin kapısını aralayacak bambaşkalığı içermeli.

Hayatı hikayeleştirmek… Bir edebiyat mucizesidir. Duyulmadık, bilinmedik şeyleri bilinir kılmak edebiyatın keşifçi yanıdır.

Herkes yazar; yazmalıdır.

Kararı, birkaç sözde aydın değil okuyucu vermelidir.

Bir sanatçı da yazar.

Esas olan kimin yazdığı değil, nasıl yazdığıdır.

Zarfa bakmaktan vazgeçin artık, mektubu da okuyun…

Ya da susun, zira gülünç oluyorsunuz.                                          


AHMET ŞAFAK

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.